Analiza Lexus Rx (2004-2009) !

Lexus RX generatia a doua a fost lansat pe piata de suv-uri premium.Desi a avut vanzarile cele mai slabe din segment pe piata europeana nu trebuie ignorat.Inca din 2004 a avut o versiune hibrida fiind primul suv hibrid la accea vreme din piata auto.In acesta pagina facem o analiza second hand sa vedem daca merita atentia noastra ca sh sau nu!

-Minusuri

-Acumulatorul/bateria

Bateria originala a masinii este subdimensionata pentru acest model.Se descarca mult prea repede daca rulati frecvent distante foarte scurte(sub 40km).Pe piata auto exista acum baterii mult mai performante care se potrivesc la Rx.Cu acestea o sa remediati problema.

-Electronica masinii

Au fost semnalate cazuri frecvente la acest capitol,problema apare in momentul supraincalzirii motorului.Motorul intra in acest caz in programul de avarie.Asta se poate intampla la distante de peste 150km parcurse sau cateva ore de condus la viteze de autostrada.Masina isi revine la normal dupa racirea motorului.Iarna in cateva minute se poate raci lasata capota deschisa dar problema este vara.Este stresant sa astepti peste 40 minute sa raceasca motorul.!

-Volumul rezervorului de combustibil

Pentru un suv de asemenea dimensiuni,rezervorul este micut,65 de litri.Nu este insa o problema daca mergi frecvent distante de sub 380km.Intr-un fel este bine ca te obliga sa alimentezi mai des,timp in care te poti relaxa cateva minute la o cafea la orice altceva.

Rugina la praguri

Modelul nu are probleme cu rugina decat la praguri.Pragurile sunt destul de fragile si daca masina a fost la mana rea inainte cricul a intrat in praguri.La acest model se pune un tampon de cauciuc sau lemn intre cric si prag la ridicare.Cel mai indicat este cricul de tip crocodil cum au vulcanizarile,acesta are suprafata mai mare si nu exista riscuri deloc.

-Sistemul de franare

Este un model destul de greu si ca la aproape orice suv vei schimba discurile de frana destul de des fata de alte masini.In functie de stilul de condus discurile la Rx rezista intre 25.000-75.000km.

-Portbagaj mic

Fata de alte suv-uri in special versiunea hibrida este mult prea mic.Sunt multe modele break compacte ce a porbagaje mai mari ca Rx!

Capacitate de tractare

-Versiunea hibrida nu poate tracta remorci ca alte suv-uri din segment

Sarcina utila mica de doar 370kg!

-Versiunea hibrida are sarcina utila foarte mica pentru un suv de asemenea dimensiuni.Greutatea bateriilor este vinovata de acesta sarcina utila extrem de mica.Bineinteles o poti incarca cat vrei dar pui presiune pe caroserie,suspensie,frane si iti poti risca viata daca nu respecti cartea masinii!

-Profilarea scaunelor

Scaunele din Rx sunt de calitate dar insuficient profilate,in special pe laterale.Daca mergi incet nu te deranjeaza dar daca calci acceleratia mai tare doar centura te mai tine pe scaun.Este accea senzatie neplacuta de alunecare din scaun.Ca exemplu modele berlina Lexus au scaune mult mai bune.

+Plusuri

-Fiabilitate intre primii trei din segment,alte probleme decat cele mentionate nu are.Motoare,cutii viteze,sistem hibrid sanatoase tun!

-Confort apropiat de nivelul lui Mercedes ML,cine nu crede sa vina dintr-un Bmw X5 in Rx va simti ca pluteste

-Depreciere foarte mica fata de alte suv-uri premium,deseori poti gasi Audi Q7 mai ieftin decat Rx!

-Originalitate.Fata de alte modele Lexus ce au dat copy paste dupa alti constructori premium la design,tehnica RX este 100% diferit

-Versiunea hibrida te scuteste de multi bani la asigurari,impozite si nu in ultimul rand la consum.

-Multe piese folosite in comun cu modelele suv Toyota iar asta rezulta uneori preturi ceva mai mici decat alte modele Lexus.

-Calitate f. buna a materialelor in special la interior,rezista foarte bine in timp adica nu isi arata varsta.

Motorizari

Benzina

300(3l)-204cp

330(3,3l)-230cp

350(3,5l)-276cp

Hibrida

400h(3,3l+motor electric)-270cp

Ce versiune alegem?

Lexus Rx nu are in gama motorizari diesel iar alegerea noastra este versiunea hibrida.Versiunea 400h este cea mai buna alegere din trei motive

-consumul mediu de combustibil este intre 9-15 litri,daca mergi f linistit poti obtine si sub 9 uneori

-taxele extrem de mici fiind hibrida,numai din diferenta de pret fata de versiunile clasice faci ocolul tarii

-masina este mai dinamica si silentioasa fata de celalalte versiuni

Note

Caroserie 8

Confort 9

Siguranta 8

Sportivitate 6

Costuri de intretinere 8

Fiabilitate 8

Devalorizare in timp 8

Dotari 9

Gama de motorizari 7

Sarcina utila/capacitate de tractare 3

Daca ne raportam la concurenta sa,versiunea hibrida nu are cu cine sa se bata fiind singurul suv hibrid in accei ani.Celalalte versiuni alegi doar daca nu iti pasa deloc de consumul foarte mare de benzina.Transmisia de viteze automata cu variatie continua numita cvt ofera acceleratii liniare dar penalizeaza la consum.Cel mai mult este afectat consumul cand accelerezi rapid cutia are momente de ezitare.

Concluzie

Lexus Rx este un model destinat segmentului de clienti celor care nu le pasa de sportivitate,agilitate in primul rand.Fata de Cayenne,X5,Rx este ca un amator fata de un sportiv profesionsit.Calitatile lui insa nu le vei gasi niciodata la un Bmw x5 ca exemplu.Este mult mai confortabil,dotat,fiabil.In ziua cand am testat Rx am avut la teste si un X5 si putem afirma ca Rx ca interior este net superior.Calitatea materialelor,nivelul de dotari si finisarea fiind net superioare.

In oras poti batea la consum orice suv diesel asta cu conditia sa anticipezi traficul,adica sa accelerezi progresiv si franezi la fel.Folosind acest stil de mers beneficiezi de motorul electric cat mai mult timp si poti obtine consum de vis pt un suv!

Ca masina second hand vei avea insa doua mari probleme pe viitor cu Lexus Rx.Prima este cea legata sa gasesti un service auto cu experienta la Lexus.A doua problema va fi cand vrei sa revinzi masina.Sunt sanse sa o vinzi mai repede si iei pret mai bun pe ea in afara tarii decat in Romania.Oamenilor inca le este frica de necunoscut si daca nu au mai avut sau condus Lexus sunt mai greu de convins sa cumpere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *