Honda mai este o japoneza fiabila?

În septembrie 1948, Soichiro Honda fondeaza Honda Motor Co, în Itaya-cho, Hamamatsu și la un an distanta lanseaza primul produs original Honda, motocicleta A-type. In 1963 lanseaza primul automobil.

In prezent Honda produce in afara de automobile și motociclete, camioane,  motoare pentru avioane, ATV-URI, bărci cu motor,ambarcațiuni, generatoare de electricitate, utilaje pentru îngrijirea gazonului și a grădinii si altele. Linia de automobile de lux produse de Honda este Accura si este prezenta in special pe continentul american.

Gama Honda constă în principal în mașini de dimensiune mică (de la subcompactă la medie) cu consumuri economice și în al doilea rând, în ultimii zece ani fabricile Honda au fost proiectate să fie flexibile. Pot fi oricând reconfigurate pentru producerea acelui model de automobil cerut de către piață.

Honda este de multi ani numarul 1 mondial la numarul de motoare vandute.
Dupa lansarea lui Civic,Honda a inceput sa fie cunoscuta si la nivel global si avand suficient succes incat sa permita lui Honda sa participe in diverse curse chiar si in Formula 1 cu succes ,avand cateva titluri mondiale castigate.

In segmentul de lux Honda are marca Accura,putin cunoscuta si rar importata in Europa dar de succes la americani fiindca produc masini de lux cu pretentii sportive avand calitatea si fiabilitate legendara Honda.

Renumele Honda la motoare este legat de tehnologia i-vtec fiind motoare pe benzina ,aspirate natural de turatie inalta .La diesel cel mai bun motor al marcii fiind cel de 2,2litri avand ca inspiratie motorul Mercedes de 2,1litri cel care uneori depasea milionul de km original nedesfacut pe masini de taxi din multe tari.

Honda a fost producatorul auto ce a avut curaj sa inoveze si sa isi asume riscul sa nu copieze altii constructori,un inginer sef Honda a avut curajul sa declare public ca motoarele turbo au durata de viata de 250.000 km si vor trece la turbo cand vor fi obligati de normele de poluare ,aspiratele avand durata de viata mai mare cu minim 100.000km mai mult.

+Plusuri 

-fiabilitate de top ,fiind in primele 5 marci la acest capitol
-fiabilitate peste toate marcile japoneze doar Lexus fiind aproape la egalitate cu ea
-modele sportive la aproape orice model
-usor de modificat,tunat pentru diverse curse si competitii auto
-usor de condus chiar si de incepatori sau cei cu putina experienta
-caroserii solide la multe modele
-vopsea de fabrica rezistenta in timp
– motoare aspirate ce se tureaza peste 6000 ture unele pana la peste 7000ture
-motoare diesel economice si fiabile
-unele modele practice
-frane bine dozate si rezistente in timp
-directie precisa si bine dozata ca fermitate
-suspensi foarte confortabile la unele modele
-cutii viteze manuale precise si fiabile
-cutii viteza automate fiabile
-izolare fonica la interior excelenta la unele modele
-scaune in general de calitate buna fiind confortabile
-instrumente clare la bord, usor de citit in mers
-sunet sportiv placut la unele motoare
-devalorizarea cea mai redusa dintre japoneze la revanzare fiind modele uneori mai scumpe ca Lexus

-Minusuri

-scumpe si second hand de multe ori fiind peste pretul real care il merita
-unele interioare au materiale ce nu rezista in timp,se rup,decojesc,fisureaza fiind modele ce arata la 11ani de parca au scapat pisicile cu cainii in masina
-vizibilitate proasta unele modele mai ales Civic sau CRV
-piese scumpe si greu de gasit,adus repede
-intretinere scumpa la cele diesel
-putini mecanci si unitati de service ce stiu sa repare Honda
-unele modele au putin spatiu sub capota la motor fiind greu de reparat
-greu de revandut in Romania,multi inca cred ca Honda face doar motociclete
-in general modele sub calitatea unei motociclete Honda
-consum mare la unele motoare depasind 10litri consum mediu
-sub 4000 de ture cele aspirate cu masina incarcata se misca lenes

O masina Honda nu este pentru cel care vrea sa isi cumpere masina pentru timp scurt cateva luni sau maxim 2ani pentru ca va pierde foarte multi bani la revanzare in Romania. Este prea mare diferenta de bani care trebuie pusa pt a cumpara alta masina macar la nivelul celei vandute.

Este o alegere buna Honda avand clienti ce isi doreau alte marci si dupa o plimbare scurta cu Honda deveneau fanii japonezei si vroiau sa isi cumpere si ei una.
Honda este pentru oameni hotarati care stiu ce vor de la o masina,nu este pentru cei care vor sa laude sau intereseaza parerea altora.

In general Honda inca nu a reusit sa ridice nivelul calitatii si fiabilitatii ca la divizia moto,motocicletele si scuterele Honda nu prea au rivali pe piata .Aceasta situatie este asemanatoare cu marca Bmw care face motociclete mult mai bune si fiabile decat automobilele.Motivul principal pentru care nu reusesc sa fie la nivelul diviziei moto este ca au experienta mai mare la motociclete cu peste 50 ani iar aceasta diferenta nu o pot anula banii sau tehnologia prea rapid.

Daca aveti bugete foarte mici pe piata second hand avetisub 3000 de euro mai bine cumparati o motocicleta Honda decat o masina pentru a nu fi dezamagiti.Cel mai sportiv model al marcii in prezent este Civic Type R in prezent.Este un model reusit dar foarte agresiv si brutal pentru cei fara experienta la conduse modele sport sau incepatori fiind nerecomandat .Il recomandam doar celor cu abilitati bune de sofer care au posibilitatea sa duca si pe circuit pentru a intelege bine masina.

Modelul Accord in prezent nu se mai fabrica dar pe piata second hand este apreciat,se adreseaza celor care merg distante mari de peste 100km pe zi.Cel mai recomandat motor pentru acest model sunt cele de peste 2litri fiind o masina destul de grea pentru motoare mai mici.

Cr-v este un suv bun dar cu design ciudat motiv pentru care este deseori ocolit de multa lume.Modelul Jazz este considerat cel mai prost model Honda din cauza materialelor folosite si motoarelor prea mici.Este subapreciat pe nedrept fiindca este economic si foarte spatios pentru clasa sa,usor de condus in oras.

Daca vreti o Honda care sa va bucure va putem ajuta sa alegeti o masina care doar in situatii exceptionale va ajunge vreodata la service.Valoarea pe viitor va creste pe piata second hand. In afara de reviziile obligatorii pe care noi le recomandam sa fie la preventiv la 10.000 km nu o sa aveti necazuri.Cine nu e fan Honda va devenii cu siguranta dupa 5 ani de utilizare fara costuri neprevazute!

In clipul de mai jos puteti vedea modul in care se lucreaza in uzinele Honda pentru a va face o privire de ansamblu asupra Honda.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *