Cat rezista piesele la masina?

Masina/automobilul in ziua de azi este o necestitate si nu mai reprezinta un lux sau moft.Fiecare avem nevoie de o masina care sa ne bucure si sa ne acopere nevoile si necesitatiile noastre.Daca aveti putina rabdare din acesta pagina o sa aflati ce durata de viata au piesele auto la masina .Deasemenea o sa stiti cand este nevoie sa le schimbati/reparati!

1.Motorul

Durata medie de viata este de 250.000km dar un motor modern poate atinge uneori si peste 900.000 km .Exemplul perfect sunt masinile de taxi,autoutilitarele care au facut si 1 milion de km fiind originale,nedesfacute.Au acceleasi motoare ca restul automobilelor de pe piata dar faptul ca au avut parte de o intretinere corecta este secretul.Bineinteles ca exista si motoare extrem de proaste din constructia lor si oricat de bine ar fi intretinute cedeaza.Ca exemplu unul din cele mai proaste motoare este cel de sub capota lui Suzuki Swift generatia de dupa 2010.Accel motor pe benzina rezista deseori sub 40.000 de km iar cineva care a avut masina de noua pana la 100.000 de km deja schimbase motorul de trei ori!!!

-Motivele defectarii

-Ungere proasta/insuficienta,uzura mecanica anormala,probleme la racire,neschimbarea la timp a uleiului de motor,ruperea curelei/lantului de distributie.

-Simptome

-Functionare cu zgomot mare,diverse batai la motor neregulate,fum in exces la esapament,consum ridicat de ulei intre revizii.

Recomandari

-Faceti schimbul de ulei cand situatia o impune,in momentul cand uleiul de motor deja si-a schimbat culoarea in negru.Vascozitatea uleiului conteaza cel mai mult pentru a reduce frictiunile intre piesele metalice ale motorului si ungerea necesara.Nu conteaza intervalul de revizii la ulei pentru ca un ulei de motor la nevoie poate fi schimbat si la 7000 de km daca el nu mai este eficient.

-Motorul nu cedeaza din senin,de obicei te avertizeaza prin aparitia la bord a unui martor luminos ce arata motorul sau pompa de ulei.Deasemenea la pornire si in mers o sa auziti zgomote nefiresti ,ciudate.

-Schimbati distributia la masina la 60.000 de km la cea pe curea si 120.000 la cea pe lant preventiv .Desi pot rezista mai mult riscul este prea mare de a distruge motorul iremediabil daca de exemplu se rupe distributia in mers la viteze mari.Atunci nu poti opri pe loc in cateva secunde si cand deja ai oprit motorul este compromis.

-La pornirea motorului nu accelerati brutal,el fiind rece si nevand ungere buna uzati prematur motorul!

Costul reparatiei/inlocuirii motorului poate sa depaseasca in multe cazuri si 8000 de euro deci nu este de neglijat.

2.Turbocompresor/compresor mecanic

-Durata medie de viata este de 250.000km dar daca ai ghinion sau nu o intretii bine poate ceda si la 10.000 de km!

Cauzele defectiunii

-Corpuri straine patrunse in interiorul turbinei,lipsa ungerii,bruscarea turbinei prin acceleratii brutale cand motorul si uleiul este rece.Deasemenea si tuning la firme de cartier ce modifica raspunsul si viteza de rotatia a turbinei este o cauza.

Simptome-turbina fluiera/suiera in timpul acceleratiilor,scade puterea,iese fum negru pe teava de esapament

Recomandarea noastra-turbina este dependenta de calitatea uleiului de motor.Daca schimbati uleiul de motor la momentul potrivit prelungiti durata de viata a turbinei.Dupa ce conduceti cateva ore este obligatoriu sa lasati motorul pornit cateva minute dupa ce ati parcat.Timpul acesta este necesar pentru a se racii turbina si avea ungerea optima.

Costul inlocuirii turbinei poate incepe de la 500 euro si trece de 3000 de euro in functie de ce masina aveti.Nu recomandam reparatia/reconditionarea turbinei sau cumpararea unei turbine second hand din dezmembrari auto.Cat o turbina noua nu va tine niciodata,platiti in service inca odata inlocuirea turbinei si tot scump iesiti.Riscul este prea mare de a se strica rapid si nu merita banii platiti.Cu turbina defecta nimeni nu iti va cumpara masina la pretul cerut de tine in caz ca vrei sa o vinzi si pierzi si mai multi bani.

3.Cutia de viteze

-Durata de viata media a unei cutii de viteze automate este de 300.000km iar la cea manuala este cel putin 500.000km daca este folosita corect.

-Cauzele defectiunii sunt uleiul de transmisie pierdut,alterat,defecte de fabricatie/proiectare din fabrica,supraincalzire.

-Simptome-se aud zgomote la schimbarea treptelor de viteze in angrenajul cutiei,sare din viteza sau intra greu in una din trepte.Cuplarea treptelor poate sa nu mai fie mentinuta indiferent de stilul de condus.

Costul reparatiei/inlocuirii este net inferior la o cutie de viteze manuala fata de una automata.La cutii de viteze automate pretul pleca de la cateva mii de euro in sus pana aproape de 10.000 euro la unele masini!

-Recomandarea noastra-la cutiile de viteze automate schimbati uleiul,filtrele si curatarea traseului cutiei la 40.000 la cele cu dublu ambreiaj si 60.000 de km la celalalte tipuri de cutii automate.Masina ce are cutia de viteza manuala uleiul se schimba la 150.000 de km preventiv desi nu intotdeuna este necesar.La cutia manuala poti fi pacalit iarna ca iti pare intrarea mai greoaie in anumite trepte de viteze cand motorul este rece.Daca insa vezi ca nu iti mai intra in o anumita treapta schimba uleiul si ai sansa sa scapi super ieftin.Chiar daca se strica ceva reparatia ei nu este excesiv de scumpa incat sa nu ti-o permiti.

4.Kitul de ambreiaj are o durata de viata de aproximativ 120.000 de km.Daca insa tractezi remorci grele/platforme/rulote ori ramai cu piciorul pe ambreiaj la semafor sau timpul mersului il poti strica si la 10.000 de km deci atentie!

Motivele defectiunii-uzura fizica ,suprasolicitarea ,ruperi ale arcurilor de pe placa.piciorul tinut apasat pe ambreiaj atunci cand nu este nevoie.Costul reparatiei poate fi intre 450 de euro si peste 2000 de euro in functie de masina si care este defectiunea.Poate fi rupt doar un arc sa schimbi doar placa de presiune sau inlocuirea intregului kit.Mersul mult timp cu ambreiajul defect poate strica motorul si cutia de viteze din cauza transmiterii cuplului motor,puterii in mod ineficient.Mare atentie!

Recomandarea noastra-nu abuzati de pedala de ambreiaj,apasati pedala corect si ridicati piciorul complet dupa schimbarea treptei de viteze.Daca sunteti incepator,aveti permis de putin timp exersati cat mai des acest lucru fara graba si la viteze mici.In acest mod o sa simtiti cand cupleaza ambreiajul si cand nu este cuplat.Femeile care conduc cu tocuri inalte sunt un pericol pentru ca nu pot apasa corect pedala de ambreiaj corect.Uitati-va cu ce sunt incaltate daca lasati o femeie sa va conduca masina.Nu suntem misogini dar daca vreti sa nu ajungeti des in service acceptati aceasta regula!

5.Valva Egr are o durata de viata de aproximativ 100.000 de km.In ziua de azi egr au aproape toate masinile ce au motoare diesel si pe benzina precum si cele hibride.Cele mai multe defectiuni de obicei sunt la motoarele diesel insa daca ai putina atentie poti sa prelungesti durata de viata a valvei egr si sa faci mult peste 100.000km fara sa strici egr-ul!

-Cauzele defectiunii

-combustibil de calitate proasta,

-condusul subturat,

-colmatarea cu reziduri din gazele de evacuare,

-debit de gaze prea ridicat,

-furtune poroase/intepate/fisurate.

-Simptomele defectiunii

-motorul se ineaca la inceputul acceleratiei si simti ca nu mai merge normal,masina fiind putin mai lenesa

-fum negru pe teava de esapament,

-putere mai mica a motorului indiferent de regimul turatiei si treapta de viteza

-martor ramas aprins in motor dupa pornirea masinii,se aprinde deseori la multe masini martorul cec engine sau semnul exclamarii  si scrie engine mailfunction.Martorii de la bord deseori sunt de culoare rosie in acest caz si raman aprinsi pe tot parcursul functionarii masinii.

Costuri de reparatie

Avem doua vesti in acest,una buna si una proasta.

Incepem cu vestea buna.Vestea buna  este ca uneori dupa o curatare a valvei egr acesta poate functiona normal si in acest caz costul este foarte mic.Aceasta operatiune se poate face in felul urmator,se desface valve egr si se curata cu o surubelinta dreapta de gudron,depuneri.Pentru a o curata cat mai bine si mai rapid o lasati intr-un vas cu benzina.In aces fel o sa puteti sa o curatati mult mai usor,benzina ajuta la curatarea mai rapida pentru ca inmoaie accel strat si se curate mai usor.

In orice service auto puteti cere sa va faca acesta operatiune sau o faceti singuri acasa daca ati vazut la cineva exact cum se desface si pune la loc valve egr.Sculele necesare sunt o surubelnita solida cu capul drept ,un patent bun si o pereche de manusi de lucru pentru a nu va lovi la degete daca va scapa surubelnita din greseala,neatentie.

 Trecem si la vestea proasta.

Vestea proasta este ca nu intotdeauna dupa curatare valve egr functioneaza corect.Valva/clapeta poate ramane blocata sau nu functioneaza tot timpul corect.Va puteti da seama de defectiune de obicei rapid ca o vi se aprinda iar in bord un martor luminos de culoare rosie.

Costul unei valve egr este de la sub 500 de lei in cazul unor masini fara pretenti low cost si poate ajunge pana la suma de  8000 de lei in cazul marcilor scumpe premium cu pretentii.La cele europene de obicei nu prea trece de 1500 lei dar exista si exceptii de la regula.Daca nu reparati/inlocuiti valva egr urgent puteti strica si filtrul de particule numit si dpf iar acesta nu este deloc ieftin,de obicei fiind mai scump decat valve egr in cazul multor masini.

Recomandarea noastra!

In primul rand fiti atenti unde alimentati masina,daca vi se pare ca dupa ce ati alimentat din accea benzinarie masina nu mai merge la fel ca inainte de bine data viitoare evitati aceea statie si acasa trageti cu un furtun cat ati alimentat sa goliti rezervorul.In caz ca ati alimentat doar cativa litri va recomandam sa faceti plinul in alta benzinarie si nu se va intampla grav.

In al doilea rand evitati pe cat posibil sa mergeti subturat,asta inseamna sa nu  conduceti frecvent avand o turatia de sub 2000 de ture .Daca masina care o conduceti are cutie de viteza automata puneti cutia in modul sport sau pe modul manual si schimbati treptele singuri.Punand cutia in sport nu o lasa sa mearga subturat si schimba vitezele singura la turatii mai ridicate.

A treia recomandare este ca de fiecare data cand faceti revizia la masina si schimbati uleiul,filtrele sa rugati mecanicul sa va verifice si valva egr.Aceasta se poate da jos usor si curata usor de mizeria depusa.Putine unitati service verifica si valva egr deci insistati sa o curate chiar daca o sa va mai ceara ceva bani in plus.Daca aveti masina diesel valva egr trebuie verificata macar la 30.000 de km,ideal ar fi la 15.000km insa daca circulati majoritatea timpului in oras cu masina este indicat sa nu depasiti acest interval de kilometri rulati.

6.Electronice

La partea electronice durata de viata este de 250.000 km in general .Costul reparatiei poate sa fie de la cateva zeci de euro pana la mii de euro in functie de ce defectiune ai si masina.

Cauzele defectiunii-temperaturi exterioare foarte scazute,patrunderea uleiului,apei,scurtcircuite,contacte oxidate.Simptome-martor aprins la bord,motorul functioneaza sugrumat si se manifesta cu raspuns slab la acceleratie.

Recomandarea noastra este ca pe timpul iernii sau atunci cand ploua ,ninge sa bagati masina in garaj .Daca nu aveti aceasta posibilitate cumparati o prelata/husa auto care nu costa o avere si acoperiti masina cu ea.

7.Distributia si pompa de apa

Chiar daca pompa de apa are de regula o durata de viata mai mare decat distributia inlocuiti pompa cand schimbati distributia.Daca schimbati doar distributia dupa mintea creata a unor mecanici amatori riscati ca pe viitor pompa de apa sa faca surprize neplacute.Va poate rupe distributia si distrugeti motorul dintr-o prostie.Durata de viata la distributia pe curea este de 60.000km iar la cea pe lant de 120.000-200.000.La distributia pe lant iar exista un segment de mecanici care mai bine se faceau paznici ori alta meserie.Chiar daca nu se rupe lantul apar probleme la alte elemente cum ar fi intinzatorul de lant sau alte componente.

Personal m-am contrazis chiar cu directorul unei reprezentate auto care zicea ca distribuitia pe lant nu se schimba niciodata ,este pe viata.Este o dovada de prostie si incostienta acest lucru,pentru o suma minora risti sa distrugi un motor?Chiar daca poate nu scrie in cartea respectivei masini nu trebuie sa depasesti acel interval.Este demonstrat cu mii de exemple de oameni ce si-au distrus motoarele ca nu au schimbat niciodata distributia daca au pe lant.Exista mitul ca lantul zornarie,face zgomote cand da semne sa cedeze dar poate sa se rupa/sara in timpul mersului fara a avea vreun simptom inainte.

8.Filtru de particule/dpf are o durata de viata de aproximativ 100.000km.Cel mai des se defecteaza din cauza mersului subturat,defectiuni egr-ului,combustibului de proasta calitate,reziduri ramase nearse si probleme in dozarea amestecului combustibilului.Simptomele sunt martorul aprins in bord ce semnifica filtrul,regenenare frecventa din senin,motor cu lipsa de putere.Costului filtrului poate sa depaseasca si 2000 de euro la unele modele de masini .Anularea filtrului din soft si fizic te poate lasa pieton si fara certificat plus o amenda mare de la politie cand esti prins.

Sfatul nostru este daca ai o cutie de viteze automata la masina lasa masina in modul manual al cutiei sau pe sport.In modul confort in special iti tine motorul prea subturat.La Range Rover de exemplu in acest mod iti tine des turatia la 1200-1500 turatii.Daca ai cutie de viteze manuala evita sa schimbi viteza sub 2000 de ture si sa o tii sub aceasta turatie in timpul mersului.Crede-ne ,nu faci nici o economie la combustibil daca esti nevoit sa schimbi des dpf+egr ,calculeaza costul lor si o sa ne dai dreptate.Sunt anumite firme auto care curata filtrul de particule dar daca acesta are impuritati peste 70% dai banii degeaba nu il va curata bine!

9.Alternator

Are o durata de viata de 100.000 de km iar simptomele defectiunii sunt martorul baterie aprins in bord,fluctuatii ale luminilor,functionarea zgomotoasa si epuizarea bateriei.Costul reparatiei poate fi in unele cazuri si de peste 600 de euro .Motivele defectiunii sunt uzarea periilor,carbunilor,rulmenti deteriorati,rotor defect,curea de antrenare slabita.Pontul nostru este sa gasiti pe cineva care stie sa le repare,daca este nevoie doar de perii sau carbuni costul este mic!

10.Compresor clima

Durata de viata este de 180.000km iar simptomele defectarii sunt randament scazut a racirii aereului,urme de ulei pe carcasa compresorului,functionarea zgomotoasa.Motivele pentre care se strica sunt cantitatea scazuta de agent de racirie,ungerea precara,impuritati in instalatie,scurgeri din conducte ori la imbinari.Recomandarea noastra este sa verificati macar anual cantitatea agentului de racire si utilizarea aerului conditionat cat mai des.Se estimeaza ca sunt pierderi de 10-15% din cantitatea agentului de racire.Costul reparatiei poate trece de 1000 de euro in cazul defectiuni,cu putina atentie vei prelungi viata compresorului.

11.Electromotor

Durata de viata de 160.000km si cost de reparatie de minim 300 de euro,uneori poate fi si de peste 700 euro in functie de ce masina ai.Simptomele defectiunii sunt functionarea neregulata ,zgomot puternic si rateuri la pornire,adica nu iti mai porneste masina sau porneste dupa cateva incercari.Motivele pentru care se strica sunt uzura fizica in timp,porniri dese la rece(de exemplu iarna mai bine o lasi cateva minute pornita la drumuri scurte decat sa o pornesti de multe ori).Alt motiv este prezenta sistemului start-stop prezent la multe masini moderne marind gradul de solicitare.

Recomandarea noastra este sa faci o verificare cand apare unul din simptome si sa dezactivezi functia start-stop de la masina.Nu faci mare economie sa ti se opreasca motorul dupa 15 secunde de stat la semafor ci mai mul cheltui.Este doar un artificiu de marketing al producatorilor gandit pentru masinile hibride la celalte nefind cu adevarat util.

12.Amortizoare

Durata medie de viata este de 80.000km dar uneori se poate depasi acest interval.Simptomele defectiunii sunt balanusul puternci al masinii,oscilatii repetate,scurgeri de ulei vizibile pe amortizor.Motivele pentru care se strica sunt incarcarea frecventa a masinii cu greutate mare la bord,tractarea de remorci grele,erori de montaj,calitatea asfaltului.Costul reparatiei/inlocuirii este de cateva sute de euro pana la mii de euro in functie cate sunt defecte la masina.Singura recomandare a noastra este ca atunci cand cedeaza un amortizor de pe fata sau spate sa inlocuit si pe cel de pe partea opusa.La fel ca in cazul arcurilor si amortizoarel se inlocuiesc pe perechi.

13.Frane

Durata de viata este de 60.000km dar aici conteaza foarte mult cum este condusa masina si in ce mediu,conditii.Ca exemple o masina ce este condusa frecvent pe drumuri de munte sau oras va uza mai repede franele ca restul masinilor.Stilul de condus afecteaza serios durata de viata a franelor,conteaza si experienta ,talentului soferului.Deseori se poate anticipa traficul si vezi ca nu are sens sa accelerezi daca urmeaza viraje,obstacole iar cei din fata incetinesc.Sunt masini care la 60.000 de km au schimbat deja de doua sau trei ori placutele de frana si au nevoie deja de discuri noi.Utilizarea franei de motor sau a scoaterii din viteza in anumite momente iti poate menaja franele.

Costul inlocurii,reparatiei difera foarte mult in functie de ce ai nevoie sa schimbi si ce masina ai.Daca schimbi doar placutele de frana scapi relativ ieftin sub 1000 de euro la toate rotile.Daca insa ai nevoie si de discuri noi+etrieri si sa fie nevoie atat pe fata cat si pe spate nu scapi sub 1000 de euro la aproape orice masina ai.Simptomele defectiunii sunt simple,auzi scartait la apasarea pedalei de frana,sunet metalic,incalzirea franelor,rotii,aprindere unui martor luminos la bord .Franele nu cedeaza din senin ai timp suficient sa intelegi ca in scurt timp ai nevoie de o verificare la frane si reparatie.

Motivele defectiunii pot fi griparea/blocarea etrierelor(uneori de rugina se blocheaza),patrunderea mizeriei,corpuri straine la discuri si uzura fizica in timp.Recomandarea noastra nu este sa inlocuite pe cele din stanga cu cele din dreapta cum zic unii mecanici ca prelugesc viata lor.Asta este o mare pacaleala,tu platesti de doua ori interventia mecanicului si va spunem de ce.Nu va mai dura mult timp si placutele celalalte se vor strica si in plus iti bati joc de discul de frana.Mai bine schimbi trei randuri de placute decat un disc de frana nou original la cat costa de mult.Se strica una din placute pe fata sau spate le schimbi pe ambele.Franarea va fi inegala dozata la roti daca unele placute sunt noi altele vechi epuizate si nu castigi absolut nimic.Pe viitor daca esti zgarcit vei cheltui mai multi bani ca distrugi discurile de frana.

Alta problema ce o puteti avea cand discurile sunt defecte iar mecanicul va pune sa cumparati doar placute noi sa va curete discul.Este o alta teapa data de mecanici,daca tu ai santuri,urme pe discuri nu faci altceva decat sa distrugi o pereche de placute noi degeaba.Nu iti va face discul de frana nou si ai platit iar de doua ori interventia in service.

14.Scaunele masinii

Da,scaunele la masina se pot strica si nu tin o vesnicie daca iti bati joc de ele.O persoana obeza de peste 100 de kg efectiv poate rupe scaunul la masina la multe modele.Scaunul va capata joc pe sine si in timpul mersului te va deranja miscand mai ales la franare,viraje sau acceleratii mai puternice.Scaunele la masina se mai pot distruge daca puneti greutati mari pe ele atunci cand spatiul de portbagaj nu va permite sa carati ceva .Am gasit scaune chiar rupte din sudura din cauza greutatilor mari puse pe ele.

Singura recomandare in cazul scaunelor este ca sa asezati persoanele foarte grase pe scaunele din spate find mai rezistente si mai ieftine de inlocuit ca cele din fata.Un scaun fata mai ales la o masina scumpa ce are ventilatie,masaj,reglaj electric va costa minim 600 de euro uneori chiar si mii de euro la unele modele.

15.Filtrele de aer/polen/combustibil/ulei/cutie automata

Atunci cand faceti revizia la masina schimbati toate filtrele masinii pentru ca nu costa o avere si va pot scuti de costuri mari pe viitor.Un filtru polen/habitacul curat iti va asigur aer curat in masina si asa mai departe.Fiecare are rolul lui si se schimba macar odata la 15.000 de km.Filtrul de la cutia de viteze automata se schimba atunci cand faci revizia la cutie si schimbi uleiul,cureti traseul.In Romania sunt oameni ce doar arunca uleiul vechi din cutie,adauga altul noi si apoi plang ca au stricat cutia de viteze.Este normal sa o strice pentru ca a mai ramas putin ulei vechi si reziduri daca nu face operatiunea corect si nu schimbi si accel filtru.

Concluzie

O masina in ziua de azi oricine poate avea sau cumpara dar trebuie si putina atentie la intretinerea ei.Daca te bazezi exclusiv pe mecanici si service auto poti avea surprize neplacute pe banii tai.Interesul lor este sa ajungi cat mai des la reparatii la ei pentru ca din asta traiesc.Daca respecti cu strictete sfaturile de mai sus ai sansa sa economisesti multi bani si timp .Intotdeauna este mai ieftin sa previi decat a tratezi defectiunea.Fie ca esti pasionat de masini sau vezi masina doar ca pe un mijloc de deplasare noi incercam sa fim cei mai buni cu informatii auto de calitate.

Daca cautati pe internet o sa gasiti clipuri asemanatoare celui postat de noi ce va arata cum sa faceti singuri unele operatiuni la masina!

4 comentarii

  1. Good day! This iis kind off off topic but I neeed some advice from an established blog.
    Is it hard to set up your own blog? I’m nnot very techincal bbut I can figure things
    out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m
    not suree where to begin. Do you havge any tips or suggestions?
    Many thanks https://www.waste-ndc.pro/community/profile/tressa79906983/

  2. Good day! This is kind of off topic but I need some
    advice from an established blog. Is it hard to sett upp your own blog?
    I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
    I’m thinking about creating my own but I’m nnot sure where to
    begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks https://www.waste-ndc.pro/community/profile/tressa79906983/

  3. As part of the specification of modern standards, the obvious signs of the victory of institutionalization are only the method of political participation and exposed. Everyday practice shows that a high -quality prototype of the future project plays decisive importance for priority requirements.

  4. The ideological considerations of the highest order, as well as a consultation with a wide asset, leaves no chance for the progress of the professional community. Everyday practice shows that increasing the level of civil consciousness ensures the relevance of new principles for the formation of the material, technical and personnel base.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Transport curier gratuit la valori de + 300lei. Sub 300 lei transport curier 30 lei , valoare minima a comenzii este de 200 lei