Auto second hand Citroen,analiza fiabilitate! | Auto Verificate

Auto second hand Citroen,analiza fiabilitate!

Auto second hand Citroen,de ce sa cumparam aceasta marca?Intai putina istorie auto apoi motivele pro si contra marcii franceze.

Compania a fost fondată în 1919 de către industriașul francez André-Gustave Citroën, iar din 1976 face parte din Grupul PSA Peugeot-Citroën.Marca franceza este cunoscuta pentru non-conformismul lor in materie de design si solutii tehnice uneori fiind extrem de ciudate,joaca deseori pe o singura carte le iubesti sau urasti.

Din marcile franceze ,Citroen are in general cele mai confortabile si dotate modele.La fel ca Peugeot,gama vechicule comerciale a fost formata in parteneriat cu Fiat de la care imprumuta platforma tehnica.Ca o simpla remarca aceste vehicule deseori sunt mai bine construite si fiabile decat autoturismele marcii.

+Plusuri

-non-conformism si idei originale isi asuma riscul de a pierde clienti

-gama de lux denumita Ds

-preturi mici pe piata second hand

-gama variata de modele si motorizari

-consum redus la diesel

-fiabilitate cutii de viteze manuale si automate

-confort ridicat la multe modele

-vizibilitate buna la multe modele

-materiale de calitate mai buna decat la alte franceze

-finisaje mai bune la interior fata de restul francezelor

-scaune confortabile la multe modele

-piese usor de gasit

-elemente de caroserie originale relativ usor de gasit in caz de avarii usoare

-motoare aspirate pe benzina majoritatea fiabile

-plastice rezistente in timp

-usor de condus

-modele sportive relativ ieftine

-Minusuri

-unele motoare diesel pretentioase si sensibile

-consum ridicat la unele motoare

-cutii de viteze manuale imprecise , uneori agata treptele la schimbari

-cutii de viteze automate uneori indecise la schimbarea treptelor in special la acceleratii si franari puternice

-volanul cu miez fix la unele modele poate deruta in mers si distrage atentia la accesarea unor comenzi

-ergonomie deficitara ,la multe modele sunt greu de accesat anumite butoane,comenzi in timpul mersului fiind plasate prost

-directie prea moale,imprecisa la multe modele

-suspensie hidraulica la unele modele extrem de sensibila la drumuri proaste

-caseta de directie uneori cedeaza din senin

-piese destul de scumpe

-intretinere scumpa pentru clasa lor de preturi

-devalorizare foarte mare la revanzare,unele modele costa 10% din valoarea de noi si la sub 10 ani

-greu de revandut in tara noastra

-unele modele cu probleme  electrice dese

-unele caroserii fragile cu proctectie slaba anticoroziva

-modele de lux Ds exagerat de scumpe cu devalorizare rapida in timp fiind doar un Citroen imbracat in haine de lux

Pe piata auto second hand marca franceza este o prezenta firava in Romania.Motivele sunt numeroase pentru care nu este o prezenta des intalnita pe strada sau targuri auto.Desi foloseste acceasi platforma tehnica ca Peugeot sunt mult mai putine vandute noi si second.Citroen fata de sora de concern are masini mai confortabile si bine dotate.Preturile sunt similare,diferenta de pret in plus sau minus este nesimnificativa.

Suspensia hidraulica a fost un deliciu tehnic in trecut,masina se lasa aproape lipita de pamant dupa oprirea motorului.Se ridica la pornire,asigura un confort regesc pentru o marca de volum.Problemele de fiabilitate a facut ca sa renunte la acesta solutie tehnica si sa foloseasca suspensii conventionale.Designul marcii Citroen este atipic industriei auto si aleg uneori solutii ciudate.Nu toti agreaza aceste solutii total diferite de alte marci auto.

Ca si in cazul lui Peugeot,pe piata auto second hand masinile cele mai bune sunt autoutilitarele.Masinile de marfa sunt mai solide si simple constructiv deci mult mai fiabile.Citroen este una din marciile auto cu fluctuatii mari in timp de calitate si fiabilitate de-a lungul istoriei.Uneori fac masini legendare dar si esecuri rasunatoare.Marca franceza a fluctuat de la masini low cost spre masini de volum medii uneori si premium.Pentru segmentul premium a lansat submarca,divizia Ds.

Gama Ds este 100% Citroen dar putin modernizat,cosmetizat si mai dotat dar la pret dublu de multe ori.Un model Ds este mult mai rentabil sa fie luat ca auto second hand decat nou pentru ca economisiti multi bani.Ca exemplu modele ce au fost noi si 50.000 euro second hand la sub 10 ani vechime nu mai costa nici 10.000 euro!

Din grupul Psa acum face parte si marca germana Opel,timpul va decide daca a fost o decizie buna sau nu pentru marca franceza.Prezenta Opel in cadrul Psa complica dar si simplifica lucrurile pentru francezi.Au sansa sa creasca fiabilitatea masinilor si scada pretul pieselor de schimb.Pot cadea si in capcana copy paste in care sa schimbe doar designul si siglele de pe capota si faca acceasi masina ca altii.Ca o parere personala va recomandam sa evitati primele modele lansate impreuna cu Opel.

Va facem acesta recomandare pentru ca exista sanse mari de probleme grave de fiabilitate si caliate pana se regleaza putin mersul uzinelor.In general majoritatea autoturismelor Citroen sunt detinute si cumparate de femei,simt o atractie irezezistibila fata de aceasta marca fiindca arata diferit si se condus usor fiind orientate mult spre confort.Barbatii chiar daca cumpara Citroen majoritatea le lasa femeilor sa conduca fiind deranjanti de unele aspecte ale marcii.La categoria utilitare marca franceza se prezinta mult mai bine fiind si rapide nu doar confortabile .

Cel mai bun model de autoturism Citroen din prezent este C5.Reprezinta cel mai bun raport calitate-pret-dotari de la marca franceza.La drum lung este un companion mai placut decat Peugeot 508 sau mai vechiul 407.Alte modele recomandam doar daca le gasiti la preturi extrem de atractive!

Citroen poate fi o alegere buna daca pretul gasit este foarte redus si vrei ca sa tii accea masina minim 3 ani .La preturi de peste 10.000 euro sa  o cumperi si o revinzi dupa nici 3 ani este o alegere foarte proasta fiindca se devalorizeaza prea mult.

Concluzie

Din verificarile noastre chiar daca unele masini Citroen sunt fara probleme, propietarii lor foarte greu reusesc sa le vanda la pretul corect.Nu vrem sa dezamagim pe nimeni dar cand vreti sa cumparati acesta marca ganditi prima data cati bani sunteti dispusi sa pierdeti dupa cativa ani de utilizare. Noi va putem ajuta sa gasiti modelul dorit si sa economisti multi bani pe viitor la intretinere.

Mai jos aveti un clip cu o mica incursiune in istoria marcii Citroen!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *